European Court of Auditors (AB Sayıştay) tarafından 19.11.2020 tarihinde “AB Komisyonu’nun birleşme kontrolü ve antitröst işlemleri; pazar gözetimini büyütme ihtiyacı” başlıklı bir denetim raporu (“Rapor”) yayımlanmıştır.
Rapor’da Komisyonu’nun, mevzuatı ne kadar etkili bir şekilde uyguladığı ve AB Rekabet Otoriteleri ile nasıl bir işbirliği yaptığını incelenmiştir. Komsiyon’un ve AB Rekabet Otoriteleri’nin özellikle dijital ekonomiye ilişkin yaklaşımlarının bir sonuç almaya yönelik genişletilmesi için bütçelerinin arttırılması gerektiği vurgulanmıştır.
Dijital pazarlara da ilişkin önemli değerlendirmeler içeren Rapor’da, aşağıdaki konu başlıklarında önerilerde bulunulmuştur;
(i) İhlallerin tespit edilme olasılığını artırmak,
(ii) Rekabet uygulamasının etkinliğini arttırmak,
(iii) Avrupa Rekabet Ağı’nın potansiyelini daha iyi kullanmak ve
(iv) Performans raporlamasını iyileştirmek adına önerilerde bulunulmuştur.
Rapordaki Değerlendirmeler Aşağıda Yer Almaktadır:
I. Genel Değerlendirmeler
Rapor’un rekabet hukuku uygulaması ile ilgili genel değerlendirmeleri aşağıdaki yer almaktadır;
- Kaynak Sorunu: Komisyon’un yalnızca şikayetlere ilişkin işlemler yapmadığı aynı zamanda iç pazarı tehdit edebilecek sorunları tanımlamak amacıyla inisiyatifler aldığı vurgulansa da pazar gözetimine ilişkin yeterli kaynak ayrılmadığı belirtilmiştir.
- Öncül Müdahale Gerekliliği/Soruşturmaların Uzun Sürmesi: Rekabet hukukunun doğası gereği sorunlar ortaya çıktıktan sonra müdahale edilmesi ve işin doğası gereği rekabet soruşturmalarının geniş bir zamana yayılması etkinliği azaltmaktadır.
- Caydırıcı Para Cezalarının Belirlenmesinde Ek Bazı Hususların Dikkate Alınması Gereken Hususlar:
- İlgili şirketin büyüklüğü
- İhlalin tespit edilebilme olasılığı
- İhlal konusu işlemin ilgili teşebbüse sağlamış olabileceği kar miktarı
- Soruşturma süresi
II. Dijital Ekonomiye İlişkin Değerlendirmeler
Raporda bu alanda Komisyon’un soruşturmaları hızlandırdığı fakat gitgide karmaşık sorunlarla başa çıkmak zorunda kaldığı vurgulanmıştır
Dijital pazarlara ilişkin rekabet sorunların çözümünde iki ana husus ortaya konmuştur;
- Geleneksel rekabet anlayışının revize edilmesi ve güncele uyarlanması
- Mevcut araçların etkinliğinin değerlendirilmesi
Dijital pazarlara ilişkin, teşebbüsler nezdinde yasal belirliliği ortaya koymak ve Avrupa Rekabet Otoritelerinin kendi karar alma süreçlerini geliştirmek ve desteklemeye yönelik mevzuatın güncellenmediği
Komisyon’un, bu alandaki hedefleri çok genel bir biçimde tanımladığı ve bu sonuçlara ilişkin uygun veri ve çıktıların edinilmediği belirtilmiştir.
Rapor’un bütünlüğünde ise Komisyon’un şu anda elinde rekabet sorunları ortaya çıkmadan önce (ex-ante) müdahale etmesine izin verecek hiçbir aracın bulunmadığı vurgulanmıştır.
Rapor’un tam metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.